Господа и дами, време за заключението на този напрегнат и свръхестествен сезон, където местопрестъпление бе света обител, а заподозрените - свещеници!
Ето какво е становището на разследващия детектив и победител от сезон 1 - @vasko1234
Случаят Антоник Богослов, какво според мен се е случило!
Когато дойдох в Кричимския манастир "Свети Пантелей богоугоден" бях посрещнат странно. Дори бих казал, че се опитаха да ме прогонят от свещеното място, но аз им показах значката ми и се съгласиха да ми съдействат! Това, което мога да кажа е, че за 31 години като следовател не съм виждал такъв случай…Тук говорим за човек – игумен, който не е имал живи роднини или ако е имал, то те изобщо не са се интересували от него. По незнайни за мен причини. От повечето служители на Бог, с които проведох разпит, те ми съдействаха, както казах, но повечето отказваха да ми дадат доста от информацията, която исках. Първоначално се предполагаше, че жертвата е починала от обесване или е бил обесен от някой, но това много скоро беше изключено като причина, когато се разбра от аутопсията, че всъщност причината е била Цироза, но това отново не ме задоволи, понеже не се знаеше как се е получила тази Цироза, какво точно е станало? Защото от разследването също разбрахме, от личния лекар на жертвата - сириецът Ринад Гинад, че жертвата е била в много добро здраве за годините си, също и не е страдал от хронични болежки, както и не е приемал никакви хапчета, също от аутопсията не се беше забелязало, че Антоник Богослов е имал алкохол в кръвта, което си е една и от основните причини за развиване на тази сериозна болест Цироза. Та тук ми дойде въпросът, как човек, който е бил в добро здраве, не е приемал алкохол, скромен човек. Може да развие такова коварно заболяване като Цироза? Това беше и следата, след която тръгнах. Разпитах абсолютно всички в манастирът, като най-много информация ми беше дадена от йеродякон Вартоломей Венцезаров, който също е и келар и трапезар. Отговаря за приготвянето на храната в манастира. Този човек ми каза, че последно е виждал Антоник богослов 3 дни преди да умре, тогава игуменът е искал от него да му направи Баница с лапад и спанак. Това събуди в мен съмнения, че този човек може и да има нещо общо, защото знаеше цялото меню, което Игуменът е ял или е щял да яде в последните 3 дни. Порових се малко, като намерих от сигурен източник информация за личният живот на този йеродякон Венцезаров. Оказа се, че той е много добър приятел със йеромонах Дельо Горельов-Светулката, който пък от разпита с него разбрах, че е една мръсна пияница…Повод също, който ме караше да мисля, че и той е замесен, но после си изчистих съмненията, след като получих уликата, че в кръвта на жертвата не е присъствал алкохол. Та има нещо повече, нещо, което пропусках…После видях в информацията, която взех от Венцезаров, че той обича да се занимава с иконопис, макар и не професионално, или с други думи не е майстор на този занаят. Може би го прави като хоби! Следвайки тези улики, аз се порових още. Отидох на местопрестъплението, което беше кабинетът на игумена Антоник Богослов. Там нещата изглеждаха просто прекалено подредени, като все едно наистина нещата са станали изведнъж, както беше описано и в информацията, която имаме! Цирозата се е развила много бързо. Та впечатление ми направи, че в самият кабинет на бюрото на игумена стояха икона на свети Киприян Картагенски, пясъчен часовник и голяма фигурка на речен кораб, издялана от дърво. Точно тук вече ми стана ясно, че йеродякон Вартоломей Венцезаров е бил там и всичко се е случило, когато е занесъл въпросната баница с лапад и спанак! Явно е действал и доста бързо с почистването, подреждане и така нататък. Дали е почистил сам или някой му е помогнал? Не съм сигурен в това, но освен него още 2 – ма от служителите на манастира, с които говорих ми направиха впечатление, и то отново от информация на Венцезаров – Единият беше Варадин Дидолов, който Венцезаров каза за него, че се е промъкнал зад гърба му и е започнал да бърка сместа от коприва, лапад и яйца, като за около половин минута не е имал поглед към самата купа със въпросната смес. Тогава Варадин Дидолов му отговори, че бил сложил лъжица захар в сместа, за да балансира киселинноста на копривата и лапада. Това вече ме накара
да се замисля и да се поровя в личният живот на архимандрит Варадин Дидолов, като за пореден път получих шокираща информация! Оказа се, че този човек е имал досие което е било заличено, следователно такова все пак е имало за някакви провинения. Не можех да установя точно какви са били нарушенията му, но се оказа, че е напълно възможно с връзки да е успял да се реабилитира. Въпреки всичко, това ми даде основателна причина, че той може и нарочно да е сложил тази захар в сместа за баницата, която Венцезаров е правил тогава, а знаем, че един от причинителите за Цироза е именно Диабет Тип 2, а как се получава Диабет Тип 2? От консумацията на захар! Едното е активирало другото, но случаят не е приключил дотук, понеже имах съмнения и за Вишню Друзилов, който от началото на самото разследване звучеше много негативно спрямо Игуменът Антоник. Затова се поинтересувах и за него, исках неговите отпечатъци, защото човекът каза, че е искал да вземе постът Игумен от Антоник и си казах, че този човек може и да има нещо общо със убийството. Но ударих на камък, защото отпечатъци от Вишню нямаше почти никъде, включително и във кабинета на Игуменът и върху езическите талисмани и литература, която е била намерена в неговата стая. Напълно невинен човек беше, което беше и най-интересното. После се подложи и на детекторът на лъжата, който също потвърди, че казва само истината! Да речем, че го изключих за заподозрян. Също изключих за заподозрян и йеромонах Дельо Горельов-Светулката, който също се изчисти, след като се порових в личният му живот и исках неговите отпечатъци! Оказа, че отпечатъци в кабинетът на Игумен Антоник Богослов от Дельо Горельов светулката няма, но тук идва и моментът, в който ще посоча вторият човек, който е участвал в извършването на това зверско убийство! Това е послушник Димитраки Железин! Знам, че звучи безумно и нелогично, но след като се порових в досието на послушникът, то видях, че той всъщност има досие и не всичко, което ми каза по-време на разпитът може да е било истина. Въпреки че се подложи и на детекторът на лъжата…В досието на Димитраки Железин пише, че е лежал 3 години в затвора, в Ловеч за кражба на говеда и препродаването им на бит пазар. Такъв човек смятам, че може да е много опасен, а и една улика, която йеродякон Вартоломей Венцезаров ми даде. Той каза, че е учил послушникът на на горски билки и как се използват, също и постоянно говореше как неговата дъщеря е нимфоманка и се е навъртала из манастира! Тук ми щракна нещо в главата. Какво, ако Димитраки Железин също е сложил нещо във въпросната баница, която се е оказало и последното ядене, което Игумен Антоник Богослов е изял…Може наистина да е имало нещо между него и дъщерята на йеродякон Вартоломей Венцезаров. Възможно е игуменът да ги е хванал заедно и да се е скарал на послушника. Въпреки че всички го смятали за спокоен човек. Тогава може би нещо се е случило! И Димитраки Железин се е ядосал, отишъл е навън, понеже Венцезаров каза, че го е пращал да пазарува. Не е изключено послушникът да е взел някоя билка, която е останала незабелязана от йеродяконът Вартоломей, и която не е била от тези, който ще се отразят добре на Игуменът. Сложена е вътре и вече е свършила работата! Имайки предвид, че Варадин Дидолов също е сложил захар по-рано, после и отровната билка и ето ви една бърза и болезнена смърт…Без да подозира нищо от това – Иеродяконът Вартоломей Венцезаров е занесъл баницата с лапад и спанак, и тогава Игуменът се е влошил и умрял доста бързо. Шокиран от случилото се, Венцезаров бързо почистил каквото имало за чистене. Сложил е иконата на свети Киприян Картагенски, а пък другите неща, пясъчен часовник и голяма фигурка на речен кораб, издялана от дърво са си били там. Подозирам го, че и той е заключил вратата след това и е скрил ключът някъде, а след това се е направил, че нищо не е станало, за да не го подозира никой! Може би от шок го е направил, но си е престъпление. В което, според мен са участвали трима човека. Това са послушник Димитраки Железин, архимандрит Варадин Дидолов и йеродякон Вартоломей Венцезаров. Това смятам, че се е случило, с оглед на наличните доказателства и разследването, което проведох тези 7 дни.
Кой е натопил Вишню Друзилов за чуждоверец - Смятам, че го е натопил Варадин Дидолов
Кой е спал с дъщерята на Вартоломей Венцезаров - Смятам, че човекът, който е спал с дъщерия му е послушник Димитраки Железин
С оглед на полученото становище, което е доста изчерпателно и своего рода логично, аз в качеството си на съдия-следовател по случая, произнасям следното:
Според детектива убийството е извършено от трима - послушник Димитраки Железин, архимандрит Варадин Дидолов и йеродякон Вартоломей Венцезаров. Железин и Венцезаров са уличени в убийство и ще лежат по 15 години в Ловешкия затвор , но за да приема, че Варадин Дидолов също е участвал, не намерих достатъчно основания и мотиви.
А ето какво се е случило всъщност(историята):
Архимандрит Варадин Дидолов е убиецът! Той е недолюбван от останалите монаси в манастира, защото следи за доброто поведение и нрави в него. Абсурд е да бъде избран за игумен при гласуване сред монасите. Единственият му начин да се издигне, каквато е и целта му, е да елиминира Антоник Богослов. Двамата се познават от дълго време и знаят всичко за себе си. Варадин осъзнава, че е далеч по-стар от своя приятел и не му остава много време, за да се сдобие с лелеяната титла игумен. Също така знае, че игуменът е здрав като бик и не може да разчита да се спомине от болест, освен ако не се намеси решително. Антоник е споменавал на приятеля си, че като млад в светския си живот е прекалявал с алкохола и се е напивал до безсъзнание, от което черния му дроб е пострадал много. Ето как се зародил и пъкленият му план:
Архимандритът бил изкусен сладкар и можел да създаде всякакви лакомства със захар. Но тъй като игуменът не ядял особено много захарни изделия, Варадин Дидолов правел специално за него жилирани бонбони - тип лимонки. Правил ги толкова кисели, че изобщо не се усещало, че има и доза алкохол в тях. За радост на Варадин, игуменът се влюбил в тези бонбони и редовно си похапвал от тях. Изяждал ги като дъвки. Никой друг монах не харесвал лимонките и само Антоник ги обожавал, В рамките на три месеца, постепенно черният дроб на игумена се влошавал, но той не искал да притеснява никого в манастира и дори не отишъл при личния си лекар - сириеца Гинад Ринад. В крайна сметка черният му дроб спрял да функционира и Антоник Богослов предал богу дух. В кръвта му не е бил намерен алкохол, защото той е бил в прекалено ниски количества, за да бъде отчетен(като при бонбоните пияна вишна, например), а киселото е неутрализирало вкусът на алкохол, заради това игуменът не е заподозрял нищо.
Естествено, единственият човек с ключ от стаята на игумена бил неговият добър приятел - архимандрит Варадин Дидолов. Той пръв узнал, че игуменът на манастира е мъртъв и веднага се заел да исценира самоубийство чрез обесване, за да не се вдига много шум и да няма разследване. Знаел е, че в църквата не гледат с добро око на самоубийците и по този начин случаят ще се потули, а игуменът бързо ще бъде погребан без церемонии и почести. Той успя да се измъкне от зоркото око на детектива в сезона, а единственият жокер използван срещу него беше преглед на досие, което той има за злоупотреба с църковни дарения, но е заличено заради връзките му и известните далечни роднини, които има. Той също така е натопил архон Вишню Друзилов пред игумена за хиндуист, за да разчисти пътя си към повишението в манастира. Подхвърлил е талисмани и хинду литература в стаята му. Искал е да остане в историята на манастира като игумен и да бъде овековечен по този начин. А послушник Димитраки Железин е спал с дъщерята на йеродякон Вартоломей Венцезаров, като тя го е прелъстила.
**Ето съкратен вариант на резултатите от "Кой е убиецът?", 2 сезон:
Детектив @vasko1234 : Не познава убиеца и не печели, но разкрива страничните истории в сезона
Заподозрени:
Архимандрит Варадин Дидолов( @STARRCADE ) - Убиецът в играта. Посочен като извършител, но без точен мотив и начин на убийство. Той печели играта!
Йеромонах Дельо Горельов-Светулката( @Vixen ) - Заподозрян. Невинен, доказал своята невинност! Печели играта, въпреки че не успява да изпълни страничната си задача - да познае кой е убиецът!
Йеродякон Вартоломей Венцезаров( @mr_enchev ) - Заподозрян. Невинен, но уличен в убийство! Губи играта, макар да се справи с допълнителната си задача - откри кой е спал с дъщеря му.
Архон Вишню Друзилов( @THE ENEMY ) - Заподозрян. Невинен, доказал своята невинност. Успял да се справи и с допълнителната си задача - позна кой го е натопил за неверник!
Послушник Димитраки Железин ( @yuliyan40 ) - Заподозрян. Невинен, но уличен в убийство. Не успял да се справи и със страничната си задача - секс аферата му с дъщерята на Вартоломей Венцезаров да не бъде разкривана. Губи играта.**
Ето какво се случи в този така оспорван втори сезон на "Кой е убиецът?"! Детективът беше потресаващо близко да разкрие втори пореден случай, като само използването на неточен жокер го раздели от тази възможност. Доволен съм от играта на всички участници в сезона, независимо от това дали са спечелили илио загубили в играта. Надявам се да са се забавлявали с играта и ги очаквам отново в следващия сезон на есен!
ПП: Очаквайте скоро да направя малък обзор на играта на всеки и цялостните ми впечатления. Ако имате въпроси, препоръки или какво да кажете относно сезона - добре дошли сте да коментирате в тази тема!