Tanev The Elder Scrolls III: Morrowind
Играл съм я като малък, но не ми направи огромно впечатление тогава. Elder Scrolls като цяло не са ме грабвали никога, Скайрими и т.н.
Tanev Duke Nukem: Manhattan Project
Играл съм някакво скандално демо от диск на PC Mania. Не беше кой знае какво, бях свикнал на Duke Nukem 3D и нещата изглеждаха странно. По-късно разбрах, че това е нормалния вариант на Duke Nukem, но така и не довърших пълната версия. По спомен не е много обичана игра.
Tanev Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast
Тази игра проходи, за да може Jedi Academy да бяга, както казват братята американци. Мисля, че се води неофициално продължение на Dark Forces, или някоя следваща игра от сериите. Традиционно започваш като бай хуй, а началните мисии са брутално сложни. Убивай стромтруупъри, търси ключове, отключвай врати, лошите бягат в последния момент и айде на следващото ниво. Всичко с обикновено оръжие, няма мечове и сили. Който е цъкал шуутъри през 90-те, това всичкото му е много познати. В един момент обаче, историята те отвежда в долината на джедаите - място, което ти дава джедайски способности без значение какъв си. Тогава вече се срещаш и с Люк Скайуокър и влизаш в месото и картофите на играта, така да се каже. Отново е брутално трудна, в сравнение с продължението. В Академито някакси разбраха защо хората играят и премахнаха първоначалния грайнд. Тук нещата са малко по-счупени и пак има страшно сложни мисии. Спомням си някакво ниво, май беше Nar Shadaa Streets, където ако минеш по определен път и някакъв снайперист винаги ти прави one-shot, така че трябва да търсиш друга сложна схема да преминеш през нивото. Такива неща бяха постоянни. Мултиплейъра и джедайските битки обаче са брутално добри, както и в продължението. Това е мястото, където играта блести и където съм прекарал прекалено много часове по пиратски сървъри. Общо взето през нулите имаше най-готините Star Wars игри, като към края на десетилетието забиха всичко в земята. 😄
Тая игра, човек... имал съм огромни спорове коя игра е по-добра. Тази или, Spiderman за PS1 от 2000-ната. Тук специално са уловили духа на филма. Играта беше много красива за времето си и нямаше някакви дразнещи механики. Другата е абсурдно комиксова и имаше разни фамозни мисии, в които бягаш с лице към камерата. Така че не знам, само помня, че съм си я пускал специално да се люлея на паяжините и да се възхищавам на града, колкото и тъпо да звучи от сегашна гледна точка.
Tanev Warcraft III: Reign of Chaos
Потресен съм, че само аз съм гласувал за ROC. Напълно епохално събитие, което промени гейминга като цяло. Мога да говоря надълго и нашироко за кампанията, за факта, че още се играе състезателно и т.н. По-скоро искам да обърна внимание на всичко, което ранния Близард даваше на феновете. Мап едиторът е най-силната част от играта и буквално отключва целия енджин за който иска да го ползва. Още тогава съм виждал хора да правят цели филми в шибаната игра, да не говорим за хилядите къстом кампании, понякога цели нови игри (DotA) и едно цяло общество, което порасна покрай тези неща. Нещо напълно безпрецедентно като явление, макар и да не е първия мап едитор, който са пускали свободно.