Rain Наков за пореден път доказва, че няма връзка с главния. Още отначало тръгна да обяснява, как знанията вече не били важни, били важни уменията. Знанията били на един клик разстояние. Хубаво де, ама уменията какво са? Знания, приложени на практика. Често пъти генерират нови знания. 🤡 Отделно тук има такъв голям проблем със субективни дисциплини като историята, социологията и донякъде икономиката, че ако решат да ти сменят информацията на единия клик разстояние, даже може и да не разбереш и тогава какво правим? Уинстън си спомня, че е имало вертолети преди да има Партия, но Партията твърди, че е измислила вертолета... хубава работа... Как така плебеите ще си спомнят неща и ще си вадят изводи?
Разправяше, че нямаме достатъчно умни хора да менажират AI-агентите, визираше резултатите ни от PISA. Хубаво, но абсолютната AI помия, която залива интернет пространстовото е по-скоро отговорна за въпросните резултати, което затваря порочния кръг. Меката му кратуна тия две неща не може, или не иска да ги свърже. Отделно, че махалото започва да се люлее в обратната посока. Има огромно недоволство от слопификацията на всякакъв виртуален контент, примерно. AI-генерирани неща се флагват и бойкотират масово. Другото забавно е, че Oracle наскоро забраниха AI-генериран код в Java виртуалната машина, тъй като може да счупи някоя легаси система, за която няма контекст. Ще последват още подобни неща в други значими проекти.
По-нататък в интервюто има някаква искра надежда, нацели правилните тейкове защо децата затъпяват, но до там. Също ми беше много забавен как обясняваше, че трябва едва ли не да работиш още от ученик. Бил си уредил децата на стажове и не знам какво. Хубаво, ама аз като съм нямал кой да ме уреди, защото баща ми не е интернет скамър, лайна ли да ям? 😑 Другото нещо беше, че трябвало да намериш клиенти и да почнеш да пишеш софтуер безплатно като стартираш кариерата и ще научиш много, все някой щял да те вземе безплатно. Тикво, ако всички пишем безплатно, мислиш ли че някой ще плаща на тебе? Може и да е имал предвид open source контрибуции, което е нещо съвсем друго, но от тоя кур, който му е заседнал в устата, нищо не се разбира както обикновено. Останалото няма да го коментирам, че ще стигна пак до Св. Августин и Пелагий и изначално грешната природа на хората.
На кратко, Светлин Наков не е написал един ред код, който да е част от нещо смислено и винаги се мъчи да ти продава нещо, било то AI, курсове, или AI-курсове. Не трябва да се слуша за нищо, става само за лош пример.