Най-тъпи екшън филми.
За да съм честен към всички поджанрове и разновидности на тъпотия и криндж, гледам да има по един представител на:
= класическите екшъни
= супергеройските ЕПОСИ
= адаптациите на телевизионните игри
= съвременна боза
= кибер-пънк-фантастичен-малоумен-кунг-фу-футуристичен фърфантилчоплянтиракчик (гуугълнете я тая дума, предизвиквам ви!)
5. Американска нинджа 2

Тука е по-скоро за цялостно творчество, но по традиция вземаме продължението 😃. През 80-те и 90-те беше времето на нискобюджетните тъпи екшъни и си имаше цял един субжанр – този на нинджа филмите. Понеже холивудските режисьори обичаха кунг-фу лентите от Хонг Конг, съответно се опитваха да пренесат малко от чара и на Запад. Нинджите им бяха много любими в това отношение.
Трудно можете да намерите по-нелепи изпълнения от тези – насред съвременен сетинг, където има пищови и автомати, едни хора се разхождат навлечени с черни пеньоари и размахващи катани и шурикени. Остави това, ами по едно време на някой му хрумна, че няма нужда всички да са издокарани като за погребение и реши да вкарва бели нинджи … а в последствие и червени, зелени, бенбени и на шарени точки и т.н. Колкото беше по-пъстра, толкова по-нагоре в ултра-мега-гига нинджа йерархията беше, то е ясно.
Най-култовите от тая поредица си остават АМЕРИКАНСКА НИНДЖА, където кринджът е непрестанен стрийм. И понеже по онова време беше модерно главните герои да бият по 15-20 човека, в тоя филм има сума ти сцени, в които лошите нинджи се събират на куп и кротко си изчакват реда да бъдат нокутирани, като пред това време правят някакви странни танцували движения, вдъхновени от древната традиция на прогонването на комари из месопотамските жеги.
4. Батман и Робин

Тази тъпотия, която уби целият франчайз, беше правена с идеята да продава играчки! И дано да е продала много, защото такава шарения, малоумщина и криндж в продължение на два часа е много трудно да направиш, даже и да опитваш.
Гледал съм интервюта на замесените, които се ИЗВИНЯВАТ за тоя филм и казват, че са искали да си преработят сценария (което е обичайно за процеса) и прочее, но не са им дали. Режисьорът е обяснявал на актьорите да се държат като комиксови герои и да са максимално преекспонирани реакциите им. И то е и така - изглежда като детска пиеса, в която госпожата (непризната поетеса) е обяснявала „изразителното четене“ по соц модела от 70-те.
За това колко е нелеп сюжетът, колко са нескопосани екшън сцените, колко зле е заснет и колко неадекватен е декора … на никой не му пука, защото имаме ЗЪРНА НА КОСТЮМИТЕ! … и добре очертани гъзове … (благодарим ти, Алисия Силвърстоун)
3.Мортал Комбат 2

Реално погледнато, тоя филм може спокойно да претендира за най-скапана лента EVER. То няма нещо, което да не е дъно тука. Но просто ще споделя това:
ИЗГЛЕДАЙТЕ ГО, СТРУВА СИ 9 СЕКУНДИ ОТ ЖИВОТА ВИ
Първият филм беше изненадващо добър и от студиото решили да ръшнат за втори. Да се чудиш що половината актьори се отказали …
Питайте ме дали това ми е попречило да го гледам 1000 пъти като дете 😃 . Понякога ми липсва просто онова време, когато се кефехме на всичко. И ако трябва да съм съвсем честен – саундтракът си беше добър. Не стига, за да измъкне МК2 от калта (то няма такова чудо на тоя свят, което да помогне), но си е култаж.
А, да не забравя, че накрая на Шао Кан главата му стана като яйце, преди да стане зле направена CGI анимация.
На 2.06 😃
2. Непобедимите 2

Единствения осемдесетарски тъп екшън, релийзнат през 2012! Сниман из българските села и текезесарски порутени хангари … и дал изява на този наш великолепен талант.
Сигурен съм, че ще разпознаете и песента на АЗИС.
Филмът е тъп, та вдлъбнат, което перфектно се връзва с обещанието да ни върне 30 години назад, когато просто едни батки, недъгави актьори, но талантливи бодибилдъри, раздаваха куршуми и one-liner-и.
Общо взето Непобедимите 2 прилича на дълъг игрален епизод на Том и Джери, където главните герои не умират въпреки всичко, което им се случва. Толкова е тъп, че едвам го изгледах, а за сюжет да говорим е все едно да говорим за смисъла в текстовете на Криско (бийтс).
1. Двоен дракон

Не като балъшкия единичен! Този филм е малко кибер пънк, малко екшън, малко кунг-фу, малко пост-апокалипсис, малко комедия и много тъп. Двама братя – майстори на бойните изкуства тип „ритай, ритай, Гошо, ритай лошо!“ намират някакъв медальон, който лошия търси. А го търси, защото е магически, пък на него му трябва, щото май ще го прави силен, или властелин на света, или бали му майката. Важното е, че всички се бият на поразия и е толкова шарено, че можеш да полудееш (ако още ти е останал здрав разсъдък след диалозите).
В един момент медальонът направи двамата братя още по-силни и те набиха всички лоши. Това е филмът, друго няма.
Оценката му в imdb е 4, но вие не им се доверявайте, а си го изгледайте. Друг такъв дебилизъм трудно ще намерите, но по някакъв много странен начин е перфектна илюстрация на 90-те години – едновременно шарени и мрачни. Криндж, но тогава още я нямаше тая дума.
П.С. Накрая, като победиха лошия, върнаха тока ... Тогава това беше геройство за някой като мен, отраснал в панелките в Люлин.