Четох първата арка от ръна на Джеймс Тайнион миналата година и ако щете ми вярвайте, но не помня НИЩО. Само се сещам, че като цяло доста ми хареса и това е. Трябваше да си я припомня преди да започна с The Joker war, но къде ти толкова акъл в кухата ми глава. 😛 Та през половината време се опитвах просто да си спомня някои работи.
Като цяло волюмите при комиксите са така направени, че да имат своя си завършеност, така че не беше ЧАК такъв проблем. Накратко - Жокерът е взел цялото богатство и фирмите на Брус Уейн и сега тероризира Готъм, докато нашият човек се мъчи някак си да спаси жителите на града.
Големият нов играч тук е мацката Пънчлайн - която е новата страстна почитателка на Жокера и през повечето време тя движи голяма част от нещата. Плановете включват обичайните безредици, масови убийства, псисхологически тормоз, взривяване на това-онова и ей такив стандартни работи за историите с Клоуна 😃 . В интерес на истината, трудно е да блеснеш с него вече, защото е брутално изтъркан, но поради някаква причина всеки автор си държи да направи история с "Господин Джей" и Харли Куйн. Предполагам, че изкушението е твърде голямо или пък просто от DC натискат, защото е най-популярният им злодей.

Ако трябва да съм обективен - Джеймс Тайниън (май така се произнасяше, знам ли) доста добре се е справил, без да е доставил някаква кой знае каква класика в десетилетната история на Прилепа и вечния му враг. Но ще добавя един по-личен щрих на оценката и ще кажа, че всъщност историята беше много хубава и психологическия пласт, който успя да добави при Батман, за мен я прави много отличима. Далеч не сред най-любимите ми, но (надявам се 😃) запомняща се с много неща. Образите на Алфред и на Пънчлайн са много добре направени и тяхната енергия спомогна много за общата динамика, която беше много добра.

Батман премина през много перипетии тук и от повечето не излезе по обичайния начин с масов побой, така че това също е нещо, което ценя много, особено при сегашните комикси. Това, че Харли Куйн му беше помощник, също беше добре пипнато и не стоеше тъпо - колкото там да я сложат и нея в историята.
Дали бих дал чиста 5-ца ... добре де, да речем 4 или защо не 4.5 😃
Малко по-общо. Започнах да чета в реално време поредицата за Батман с ръна на Снайдър през новите 52. Не съм го целял, просто така съвпадна времето. За мен Снайдър е сред най-добрите сценаристи на комикси и историите му с Батман определено дефинират персонажа през 21 век. Не случайно, макар че той отдавна вече не на кормилото на основната поредица, от DC непрекъснато му дават да прави разни проекти с този герой - просто защото почти всеки път е попадение в целта. Дори в момента с Absolute Batman.
Но след Снайдър дойде Том Кинг и този човек на мен не ми допадна. Това е лично мнение, за много читатели неговият рън беше страхотен, но просто аз не харесах как зъвршваше историите си. Винаги имаше някакъв страхотен потенциал и накрая всичко се спихваше и идваха нелепиците. Четох му първите четири арки и нататък се отказах. Затова чаках с нетърпение новият писател и се радвам, че това е Джеймс Тайниън. Поне засега е 2 от 2 в моите очи. Имам следващите три арки закупени и мисля да ги чета една след друга, защото иначе губя връзката. Надявам се да поддържа това ниво.