Eyes Wide Shut
Трудно ми е да започна това ревю, просто защото усещането след като човек е гледал филм на Кубрик е все едно е излязъл от някакъв лабиринт, едновременно си развълнуван, вие ти се свят и в същото време нямаш точна представа какво ти се е случило. И обикновено към всичко това са вкарани хиляда препратки и детайли които са там просто за да те филмират, шибан rabbit hole. Eyes Wide Shut не е изключение от този канон. И отново е много специфичен филм, като всичко на Кубрик. Но за разлика от повечето му филми, които са смесица от стилове, похвати, жанрове и какво ли още не и накрая излизаш объркан и се чувстваш тъп, тук този трап сякаш беше избегнат, или поне това беше един от по-достъпните филми на Кубрик които съм гледал. И не че съм разгадал посланието на филма или какво е искал да каже режисьора, но типичните за него трикове вкарани във филм който отначалото има претенцията да е мистерия, сякаш си стоят доста по-добре на мястото. А една мистерия не е задължително да бъде разплетена на сто процента за да ти остави добро впечатление.
Първо, целият филм е като шибан сън, героите и камерите които вървят зад тях буквално те вкарват в някакво съновидение, отделно кинематографията е изключително красива и всеки кадър е шедьовър. И трето, самата мистерия е много добре структурирана, във всеки един момент филмът ти отваря нов отговор, който те зашеметява, а след него оставят още въпроси които са свободни за интерпретация. И вероятно това е целенасочено. Но иначе и сторилайна е силен, самият гимик с тайните общества и ритуалите им, образът на младото семейство което изпада в първата си сериозна криза на отчуждение, генералната тема разбира се е секса генерално. Имаме огледални образи, като Мариън и Карл, които са като двойници на Бил и Алис не само физически, но и ситуационно, като отношенията на Мариън към Бил са същите като на Алис към тайнственият военен за когото била готова да си зареже семейството и който докарваше кошмарни видения през целия филм на Бил. Ей такива дребни неща имаше през целия филм, имаше и детайли които могат да бъдат тълкувани всякак, ако човек вярва в някаква теория то със сигурност има толкова сложени неща които да я подкрепят, колкото и да я отхвърлят.
Лично за мен един от най-добрите и достъпни филми на Стенли Кубрик, бях заинтригуван през цялото време. Иначе доколкото съм чел и книгата по която е адаптиран филма поставя за цел на читателя да реши сам каква част от нея е сън на главния герой и каква реалност, което е креативен и интересен модел, който се усещаше като предизвикателство и във филма.