Току що се връщам от "Одисеята" и мога смело да заявя, че Нолан вече не може, или не иска да прави филми. Ще се опитам да бъда кратък, но ще разделя ревюто на няколко части.
Не знам какво е било изживяването на IMAX, но тъй като нямам достъп, го изгледах на обикновен екран. Филмът на моменти е меко казано грозен. Преобладават сивите и оранжевите цветове, по-оранжев е от детето на Хълк Хоган и Доналд Тръмп. Има една сцена с буря в морето, шибаната буря беше оранжева... На моменти има някакъв моушън флоу, който сговнясва и замазва всяка сцена, където го ползват. Ефектите изглеждаха добре, честно казано, но бяха скрили бая несъвършенства зад сиво-оранжевата помия, която описах по-горе. Бая хора имаха проблеми с доспехите и как е представена епохата. Тук по-скоро съм съгласен с Нолан, че го е поставил в някакво безвремие. Нищо не е исторически точно, прилича малко на театрален декор, което е добро решение за толкова метафорична история.
Актьорската игра... Том Холанд, Зендая и Мат Деймън не са за такива роли. Първите двама са толкова плоски и безинтересни, че исках да превъртя всяка сцена, в която имах нещастието да ги гледам. Деймън се старае, обаче въобще не пасва на образа. Отделно не може или не му дават да играе с тялото си. Всяка сцена в която бяга, или се движи бързо, бие се и т.н. изглежда абсурдно. Джон Берентал има няколко сцени, в които се справя адски добре, особено на фона на всички останали. Но той си е мощен във всичко. Робърт Патисън беше адски гнусен злодей. Шарлиз Терон беше крайно безлична като Калипсо. Това не знам къде да го напиша, но имаше две доста силни боди хорър сцени - едната беше където вадят окото на циклопа, а в другата Цирцея ги превърна в прасета, но имаше адски гнусни практически ефекти, маскирани със CGI.
Сюжетът си следва Одисеята, нямам кой знае какви оплаквания, представиха основните митове. Проблемът е, че имаше толкова много филър, че чак не се издържаше. Безсмислени и тривиални разговори, можеш спокойно да изрежеш един час от филма и няма да пропуснеш абсолютно нищо. На който е писал диалога трябва да му забранят да доближава химикалка или клавиатура до края на живота му. Героите говореха за Троянската война все едно говорят за счупена чаша, или изтървана храна на пода. Простотиите, които пишем тук по адрес на някой кечист са в пъти по-ерудирани от великия диалог за милиони долари на Нолан. В един момент ме напуши смях, когато Елена каза на Телемах нещо от рода "Tell your mom I'm sorry for Troy". Съперничи по тъпотия с диаманта на Джордж Лукас "From my point of view, the Jedi are evil", или монолозите за пясъка. Напълно безвкусна адаптация откъм сценарий, губи се цялата епичност, легендарност, приключенски дух, завързана метафора и т.н.
Социален коментар и дегенератщина... имаше ги, Елиът Елън Пейдж всъщност имаше доста ключова роля, просто е жена висока 1.50, преминала през хормонална терапия и изглеждаше абсурдно. Черната актриса, чието име не помня, всъщност се справи доста добре, предвид материала. Пак ме напуши смях на една сцена, когато възможно най-черният пакистанец, който можете да си представите, изцепи следното: "We're Greeks, from Ithaca". Имаше супер странен социален коментар на сцената с Цирцея и прасетата. Войниците отидоха при нея, беше я страх, че ще я изнасилят. Дадоха ни да разберем, че няма да ѝ направят нищо и нямаше никакви подсказки че я лъжат. После дойде Одисей да ги спасява, пита я защо ги е превърнала в прасета, отговорът беше "Искаха да ме изнасилят". На въпроса "Направиха ли ти нещо?" отговорът беше "Не, ама щяха, винаги така правят". 😑 Имаше и някакви анти-военни глупости, които наистина не разбрах. Бяха доста спрели. Одисей съжаляваше, че е унищожил великата цивилизация и е предизвикал колапса на Бронзовата епоха. Не беше направено особено добре, някакси натикано между другото. Този аспект от филма обаче далеч не е най-големият му проблем и не беше кой знае колко дразнещ. Според мене е сложил някакви неща, колкото да ги сложи и да му увеличат бюджета.
Краят беше пълен леш, финалната бойна сцена е едно от най-лошите неща, които съм гледал в последно време. Няма да я коментирам и да я спойлвам. Всъщност, все тая, спойлери за епика на 3000 години... Одисей уби всички джобъри в стил Хълк Хоган, това беше, пълно времегубене. Можеше да го направи за 2 минути, отне му 10.
Общата ми оценка за филма е 4/10. В нета е пълно с разни шилове, които го благославят като най-великото нещо, излизало някога. Продажбите на билети сигурно са доста зле, за да спамят толкова много. Никакъв шанс да си го пусна втори път. Чувствам се измамен, подведен, каквото се сетите.
П.С. Режисьорът на хилядолетието е оставил това в творението си. Сетих се за Тери Фънк и фамозния му спот със стълбата. Наслаждавайте се.