Самураят съм го гледал прекалено много пъти. Абсурден филм откъм историческа неточност. Самураите са представени като някакви хора от каменната ера, които се бият само с хладно оръжие. Дефакто японците имат огнестрелно оръжие и са си го ползвали дълго време. Хора като Миямото Мусаши примерно са имали пушки. Самият бунт на Катсумото е реално историческо събитие, но въобще не е протекъл по този начин. Въобще, в цялата Мейджи ера има много противоречия, но е факт, че японците е нямало да имат никакъв шанс в световната история, ако не се бяха модернизирали точно тогава. Доколкото знам, повечето японци имат по-скоро положителна нагласа към този период. Болшинството от противниците на модернизацията по него време са разни феодали, които са искали да си държат властта на всяка цена. Филмът, естествено представя този комплексен въпрос напълно черно-бяло (японци - добри, американци и модернизация - лоши), а главният герой намира смисъл в живота като става и той самурай. От гледна точка на кинематография е страхотен филм. Бойните сцени също са адски добре направени. Жалко, че цялото нещо е пълна уйдурма.
baikiro The Texas Chainsaw Massacre
Не съм го гледал, но ме съмнява да може да стъпи на малкия пръст на оригинала, който ми е от любимите филми.
Въртеше се по кината тогава, това си го спомням. Даже го хайпваха бая в културните следи. Така и не отидох да го гледам. Някой, който е по-запознат дано да сподели. Филм с Бил Мъри едва ли ще е слаб.
Филм, който избягвах дълги години поради някаква стигма, че не ми се гледаше ревизионна история относно социализма. Или може би грешните хора са ми го похвалили и съм бил тъпо лапе, не знам. В крайна сметка го изгледах години по-късно и е страхотен филм. Сюжетът проследява една жена, която изпада в кома малко преди падането на берлинската стена и се събужда след това, но остава болна на легло. Понеже е отявлена комунистка и поддръжник на режима в ГДР, синът ѝ не иска да я тормози и урежда всякакви схеми да ѝ симулира, че комунистическият строй не е паднал. Примерно пресипваше нови стоки в стари буркани със стари етикети, но черешката на тортата беше, като започна да прави фалшиви телевизионни предавания за майка си, все едно всичко си е по старо му. Междувременно събитията навън си вървят, а животът му става пълен мазаляк заради цялата шарада. Няма да спойлвам развръзката, но беше особено драматична. Даниел Брюл е страхотен актьор, години по-късно го оцених в Inglourious Basterds на Тарантино, даже се беше снимал и в някакъв марвелски филм, в който абсолютно открадна шоуто в ролята на злодей. Препоръчвам с две ръце.
Ретардна комедия, но баче ви Джак Никълсън издига филма феноменално много. Иначе си е типичен Сандлърски филм. Бих го гледал, ако нямам какво да правя и какво друго да гледам. 😄