След няколко месеца и редица изиграни игри, които бяха посредствени/зле, най-после се събраха и добри игри, които да препоръчам:
I am Jesus Christ - 8.3/10. Първа игра, която ви дава възможност да играете от името на Исус Христос. Несъмнено е много добра, аз я изиграх още преди два месеца и останах доволен. Засегнали са най-важните моменти от живота на Христос - вървенето по вода, спасяването на болни, битките със Сатаната, разтурването на битаците пред църквите и тн. Особено битките с дявола за душите на хората и прогонването на демоните бяха култови. Също така доста се научава за неговите апостоли, в никой филм не се акцентира върху тях и предисторията им, обикновено са просто статисти и имат реплики едва в 3-4 сцени. Тук не е така. Обаче има и минуси, не разбрах защо Сатаната се обръща към Христос с братко, нелогично ми се стори. Също така не описаха добре мотивите на Юда за предателството, на практика изкараха, че Юда се е ядосал на Христос, че не е умил първо неговите крака преди тайната вечеря и му забранява да търгува пред храмовете и заради това го предава, а не заради шепата жълтици и алчността си. Не показаха и самоубийството на Юда. Общо-взето, претупаха този момент. С изключение на тези кусури, много добра игра. Предишната игра на разработчиците беше за аборигенско племе в джунглата(4/10) и не беше кой знае какво, чисто чудо е, че в тази надграждат двойно и със сигурност бих пробвал следващия им проект, когато види бял свят.
Inspector Schmidt: A Bavarian Tale – 8.4/10. Типична немска игра, не бях играл такова нещо досега. Инспекторът е леко чалнат германец, който отива в баварско селце преди около два века. Животът там е доста прост, а хората колоритни. Изневиделица започват да се случват серия от убийства в селцето, все приближени на местния даскал, който е нещо като наш Киро - либерален, та чак дрънка. Мега криндж бяха разговорите ми с него. Постоянно говореше за феминизъм(за което селяните го мразеха, че развращава жените им), правата на чернокожите(въпреки че в селото никога не е стъпвал черен/жълт/пембен човек) и гейовете, макар в селото да няма такива. И го гонеше параноя, че искат да го убият, защото разбираш ли, разказвал истината на хората как трябвало да се живее. А горкият не знаеше нищо за живота в селото и беше функционално лимитиран до такава степен, че не можеше да завърже обикновен разговор с никого без да си прокара неговите становища. Много печална и присмехулна фигура, която заради тежките си дефицити и параноя накрая сам си тегли куршума, зорлем да не го ликвидира друг. Като изключим бъговете(ако я играете избягвайте страничните куестове, да, интересни са, но са счупени до един и правят поразии със сейфовете), защото играта е на малко немско студио, тя е много интересна и историята си заслужава. Само не разбрах защо в този исторически период германците се делят на баварци(селяните, не харесващи Германия) арийци(изключително лошо отношение към градските хора) и немци(селяци, но от лошите, тоест немски). Какво беше това разделение не знам, за мен това са едни и същи хора и ми беше непонятно отделни групи да не се харесват. С нетърпение очаквам следващата нестандартна история на този пародиен немец Шмид.
Open Roаds - 8.2/10. Играта проследява една житейска история. На семейство с едно дете, което се развежда. Сюжетът е интригуващ и се завърта около малкото време, което ни остава за близките ни, перипетите на живота и... една мистерия около бащата на майката и дядо на дъщеря ѝ, който може и да не е онзи, за когото се представя и дори може да не им е кръвен роднина! Играта е прекрасно озвучена от известните холивудски актриси Кери Ръсел в ролята на майката и Кейтлин Дивър в ролята на дъщерята. Те вдъхват допълнителен живот в иначе леко скучноватите си персонажи, изигравайки ги блестящо. Не знам как са се навили да участват в такъв нискобюджетен проект, но участието им е факт за радост на гейминг феновете.
The Artful Escape - 8/10. Пореден диамант от поредицата на Анапурна интерактив, чиито игри често намират място в класацията ми за най-добри игри, създавани някога. Горната игра отново е тяхна, както и Thirsty suitors, боливудското бижу, което се нареди в моя личен топ 3. Но сега за тази артистична игра, защото тя заслужава да бъде препоръчана. Играта е прекалено кратка, за да ѝ дам по-висока оценка, но за сметка на това е наситена със случки от паралелни галактики. Главният герой е обикновен бездарен китарист, живеещ през целия си живот в сянката на своя чичо, който е бил известен певец в цял свят. Но една вечер ще промени всичко. Той попада в паралелен свят, където може да създаде друга версия на себе си без никакви ограничения - и тъй като аз играех от негово име създадох култов персонаж - The Almighty Asen - General of Metal Light Brigades! С него покорих галактическите върхове и се превърнах в легенда на космоса! Забърках се и в не едно и две приключения. Тази игра може да ви научи да свирите лаишки на четириструнна китара. Като човек, който може да свири на китара ви го казвам. Предполагам, че по-лесно се играе с джойстик, но и с клавиатура бива. Четирите копчета за свирене отговарят за четирите струни на китарата и може да експериментирате с различни комбинации. Популярните актьори Марк Стронг(Старгордън) и Лина Хайди(Тестмейкър) също дават своя дан, за да се получи едно незабравимо цветно междупланетарно изживяване.
Not for you - 6.5/10. Това е игра антология на издателя и не особено сполучлив програмист Томас Хънт, чиито игри са безплатни в стийм. Те са кратки и обикновено не са кой знае какво, но тази е най-доброто, което някога е създавал без съмнение. Умело сегментира 4-5 мини игри, които показват колко странен е животът днес и колко трудно е да си намериш читава работа и да станеш успешен човек. Накрая се оказва, че играта не таргетира никого, но всеки може да се припознае в нея. Спечели ме и интервюто със създателя, в което нахален журналист го съсипва с тежки въпроси и накрая дори го пита защо не се откаже да създава игри, които не се харесват от никого и не си намери работа, в която е добър... Все пак човекът отговаря откровенно и се надява, че с всяка следваща своя игра ще задобрява повече и повече. Дано е така и скоро отново да мога да препоръчам негов проект.
Aphelion - 8.1/10. Разработчиците на тази игра са много талантливи и това не може да им се отрече. Играл съм почти всички техни игри, като от екшън ориентираните бих изложил Vampyr(7/10) и Banishers:Ghosts of New Eden(8/10). Говоря за DON'T NOD, разбира се. Те умеят много изискано да създават пълнокръвни персонажи и история, но винаги вграждат изключително агресивна полит. коректна пропаганда без да е необходимо. И то в средновековни, фентъзи ориентирани или междупланетни светове, където техните политически възгледи са най-малкото непопулярни и нелогични. Парадоксално, на мнение съм, че това е най-добрата им екшън игра до момента и са надградили, но хората вече откровено ги отбягват и има сериозна опасност да фалират. Надявам се това да не се случи, за мен имат още какво да дадат на гейминга. Историята се развива на чужда планета, където двама астронавти катастрофират и са принудени да се борят с местната природа и едно странно чудовище. Постепенно разбират, че и други преди тях са изследвали този свят и са на път да разкрият една конспирация, която не би оставила никого безразличен. Отново, дано това не е последната им игра и студиото им издържи на поредния финансов провал. Тези програмисти са талантливи, но и много инатливи и определено не знаят как да се промотират.